Wat heb je nodig?
Bereidingswijze
-
1.
SCHOONMAKEN: Zorg dat je de 1,5L fles goed schoonmaakt, zo voorkom je verontreiniging en infecties in je Eisbock. Dit doe je gemakkelijk met soda of door de fles uit te koken. Spoel de fles hierna wel goed uit met koud (gekookt) water.
-
2.
VULLEN: Schenk je uitgekozen bier in de 1,5L fles. Denk er nogmaals aan dat vocht uitzet bij bevriezing. Het is ideaal om drie flesjes (á 0,33L) basisbier te pakken op één fles van 1,5 liter.
-
3.
WACHTEN: Het moeilijkste… Laat het bier op z’n minst een nachtje, maar liever 24 uur bevriezen. Een paar dagen langer kan natuurlijk ook absoluut geen kwaad. Je hoeft er op dit punt niets aan te doen dan alleen het bier met rust te laten.
-
4.
DISTILLEREN: Nu begint het daadwerkelijke distilleren. Meet van te voren uit hoeveel eindproduct je uiteindelijk wil overhouden. Dit zal ruwweg 1/3 zijn, dus 0,33L. Maak een klein gaatje in de bodem van de fles zodat er lucht bij kan. Draai vervolgens de dop er af en plaats de fles ondersteboven op een tweede fles. Een trechter maakt dit gemakkelijker. Zoek een plek waar de twee flessen tegen kunnen leunen, bijvoorbeeld een muur of hoek. Op deze manier vallen de flessen niet om. Laat de fles uitlekken tot 1/3 van het vocht eruit is.
-
5.
GENIETEN: Je Eisbock is klaar. Geniet er van! Houd er wel rekening mee dat dit sterk bier is. Drink ‘m dus niet als een normaal biertje, maar als een likeur op kamertemperatuur. Je kan er ook voor kiezen om de Eisbock op dit punt nog een aantal dagen te rijpen met kruiden zoals kaneel of kruidnagel.